Drożdże EXCELLENCE E2F -100g

Kod produktu: PLAR/0003
Dostępność: W magazynie
Cena z VAT: 47,00 zł
Cena bez VAT: 43,52 zł
Dodaj do koszyku

Pełny opis produktu


Szczep przeznaczony do produkcji win musujących tradycyjnymi metodami (produkcja tradycyjna i produkcja przez wtórną fermentację), a także do odnawiania fermentacji. Drożdże te charakteryzują się wysoką wydajnością fermentacji i czystością aromatyczną produktu końcowego.


Zakres zastosowania:
- Excellence E2F® umożliwia produkcję win o wyrafinowanym aromacie dzięki swojej wytrzymałości, wydajności alkoholowej i owocowemu aromatowi.
- Wysoka zdolność adaptacji i odporność na nieprzyjazne środowiska (niskie pH, niska temperatura i niski poziom azotu). Excellence E2F® umożliwia szybkie i pełne przetwarzanie cukrów.
- Niska produkcja szkodliwych związków wtórnych.Niska produkcja szkodliwych związków wtórnych. Excellence E2F® chroni typowy aromat każdej odmiany.


Charakterystyka winiarska:
Saccharomyces cerevisiae GAL - (ex bayanus)

Charakterystyka fermentacji:
- Tolerancja na alkohol: zwiększona (do 17% obj.) - Postęp fermentacji: do 17% obj.)
- Postęp fermentacji: klasyczny, całkowity między 8 a 30°C
- Faza utajenia: krótka
- Zdolność dostarczania smaku owocowego: dobra
- Zapotrzebowanie na azot: słabe

Właściwości metaboliczne:
- Charakter - "zabójczy"
- Odporność na niskie pH
- Tworzenie piany: słabe
- Produkcja S02: słaba
- Produkcja lotnych kwasów iH2S: Słaba


Dawkowanie:
- Produkcja tradycyjna: 20 g/hl
- Wznowienie fermentacji: od 20 do 40 g/hl z przygotowaniem zakwasu
- Fermentacja wtórna (metoda tradycyjna) : 10 do 20 g/hl z przygotowaniem zakwasu


Metodaużycia:
- Tradycyjna produkcja wina:
Rehydratacja: Wymieszać drożdże w ciepłej wodzie (35-37°C) o wadze dziesięciokrotnie większej niż waga drożdży. Użyć czystego pojemnika. Pozostawić na 20 minut, aby drożdże odpoczęły i skonsolidowały się. Przed ostatecznym zastosowaniem startera, roztwór należy zmieszać z trzykrotną ilością moszczu i pozostawić na 10 minut, aby zapobiec szokowi temperaturowemu. Następnie należy sprawdzić, czy różnica temperatur między starterem a moszczem jest mniejsza niż 10°C. Całkowity czas przygotowania nie może przekroczyć 45 minut.

- Wtórna fermentacja:
Przygotowanie startera: Po nawodnieniu drożdże muszą zostać zaaklimatyzowane do alkoholu i specyficznych warunków wina (pH, zawartość cukru, SO2, temperatura...). Przed zastosowaniem konieczny jest test reakcji w niewielkiej ilości wina, trwający od 12 do 24 godzin. Następnie następuje faza namnażania drożdży trwająca około 3 dni. Aby uzyskać więcej informacji, należy skontaktować się z ekspertem ds. wina. Ten etap przygotowania zakwasu jest warunkiem wstępnym udanej fermentacji wtórnej.

- Wznowienie fermentacji:
Pełną procedurę można znaleźć w broszurze "Standard procesu". Plik procedury: Wznowienie fermentacji alkoholowej.

- Aby uzyskać optymalne wyniki, zaleca się dodanie Oenostim® do wody podczas rehydratacji drożdży.


Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, w oryginalnym opakowaniu. Zużyć przed upływem podanej daty ważności. Zużyć natychmiast po otwarciu.

Specyfikacja produktu

Wielkość paczki 100 g
Konsystencja (płyn,granulat, proszek) Proszkowe
Rodzaj napoju Wino
Wino Musujące
Dawkowanie (g/hl) 20