Pirosiarczyn potasu 1 kg E224

Kod produktu: L/0044
Dostępność: W magazynie
Cena z VAT: 27,80 zł
Cena bez VAT: 22,60 zł
Dodaj do koszyku

Pełny opis produktu

Opis produktu:

SIHA Kaliumpyrosulfite (pirosiarczek potasu w proszku) jest stosowany głównie do siarkowania zacieru, moszczu i młodego wina.

Szczególne zalety SIHA Kaliumpyrosulfite:
- niewielka uciążliwość zapachowa podczas stosowania
- łatwa obsługa i dozowanie dzięki formule proszku
- możliwość dokładnego dozowania


Zastosowanie:
SIHA Kaliumpyrosulfite Pulver może być stosowany z bardzo dobrymi wynikami do siarkowania zacieru winogronowego. Produkt można wylać bezpośrednio na winogrona, ponieważ zostanie on równomiernie włączony do zacieru podczas późniejszego mielenia. SIHA Kaliumpyrosulfite można również rozpuścić w wodzie i dodać do zacieru. Dzięki takiemu wodnemu roztworowi pirosiarczku potasu wyciek gazu SO2 jest znacznie mniejszy niż w przypadku innych popularnych roztworów SO2 dostępnych na rynku.
Stosując SIHA Kaliumpyrosulfite do winogron, można osiągnąć bardzo dobrą ochronę powierzchni, gdy zacier stoi przez długi czas. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w ciepłe dni podczas zbiorów.
SIHA Kaliumpyrosulfite dobrze nadaje się do przechowywania w beczkach. Beczkę należy napełnić roztworem wody i ok. 100 g/ml kwasu cytrynowego. Następnie równomiernie rozprowadź 50-100 g/hL (=250-500 mg/l SO2) SIHA Kaliumpyrosulfite w tym roztworze.
Pirosiarczek potasu nie powinien być stosowany do siarkowania gotowych win, ponieważ pozostały w winie potas z rozszczepienia produktu może zmienić stabilność kamienia winnego.


Dawkowanie:
Stosując SIHA Kaliumpyrosulfite Pulver należy wziąć pod uwagę, że tylko około 50% jego wagi stanowi SO2.
Zawsze potrzebna jest dwukrotnie większa waga SIHA Kaliumpyrosulphite niż ilość SO2, która ma być dozowana.

Poniższe wartości są używane jako ilość orientacyjna:
ProduktSIHA
Kaliumpyrosulfite Dawka SO2
Siarkowanie zacieru:
- Zdrowe białe winogrona2 - 10 g/hl 1 - 5 g/hl = 10 - 50 mg/l
- Zdrowe czerwone winogrona 4 - 12 g/hl 2 - 6 g/hl = 20 - 60 mg/l
- Zgniłe białe winogrona 8 - 12 g/hl 4 - 6 g/hl = 40 - 60 mg/l
- Zgniłe czerwone winogrona 10 - 14 g/hl 5 - 7 g/hl = 50 - 70 mg/l
- Siarkowanie moszczu przy
zgniłych winogronach0 - 8 g/hl 0 - 4 g/hl = 0 - 40 mg/l

W przypadku win owocowych obliczona maksymalna ilość SO2 w gotowym butelkowanym produkcie nie powinna przekraczać 200 mg/l. Rozpuść SIHA Kaliumpyrosulfite w niewielkiej ilości moszczu i dodaj go do poddawanego obróbce pojemnika, mieszając. Roztwór SO2 jest cięższy od wina, dlatego po dodaniu roztworu należy mieszać równomiernie i energicznie.


Cechy produktu:
Pirosiarczek potasu rozpada się w roztworze kwasu na dwie cząsteczki SO2 i sól potasową obecnego kwasu zgodnie ze wzorem K2S2O5 + H2kys. = 2 SO2 + kwas K2. W ten sposób uwalniana jest około połowa masy SO2. Suchy produkt może być łatwo spęczniany i może być dobrze przetwarzany ze względu na minimalne oddzielenie SO2.
W wilgotnym środowisku pirosiarczek potasu powoli rozkłada się, uwalniając SO2. W roztworze kwaśnym rozkład przebiega bardzo szybko. Niewielka ilość potasu zawarta w soli jest przekazywana do moszczu lub wina.


Bezpieczeństwo:
Używany zgodnie z przeznaczeniem i stosowany profesjonalnie, SIHA Kaliumpyrosulfite nie ma żadnych znanych negatywnych skutków. Więcej informacji można znaleźć w karcie charakterystyki UE, którą z przyjemnością prześlemy na żądanie.


Poproś o kopię informacji dostępnych na żądanie.
SIHA Kaliumpyrosulfite ma numer artykułu 64.101 i jest dostarczany w następujących rodzajach opakowań:
50 g opakowanie zbiorcze
1 kg worek foliowy AF
25 x 1 kg w kartonie
Wiadro 10 kg
Worek PE 25 kg

Numer taryfy celnej: 2832 20 00


Zapewniona jakość:
W przypadku SIHA Kaliumpyrosulfite Pulver jakość produktu jest konsekwentnie sprawdzana podczas procesu produkcyjnego. Testy te obejmują zarówno techniczne kryteria funkcjonalne, jak i bezpieczeństwo żywności. Rygorystyczne kontrole są również przeprowadzane bezpośrednio przed i podczas końcowego pakowania. SIHA Kaliumpyrosulfite Pulver spełnia kryteria czystości Międzynarodowego Kodeksu Produktów Winiarskich,
przepisy niemieckiego rozporządzenia w sprawie wina

Specyfikacja produktu

Wielkość paczki 1 kg
Konsystencja (płyn,granulat, proszek) Proszkowy
Rodzaj napoju Wino
Wino Rosé
Wino Białe
Wino Czerwone