Higiena, połową zdrowia!

29. 05. 2023
Autor: Blanka Pecková
W Czechach mamy powiedzenie "higiena, połową zdrowia", możemy użyć tego samego powiedzenia przemyśle winiarskim, ponieważ wysokiej jakości i zdrowe wino może pochodzić tylko z czystych naczyń.
Krótko mówiąc, sanityzacja piwnic jest niezbędna. Na rynku czeskim reprezentujemy markę Ecolab, która oferuje kilka produktów do sanityzacji piwnic i obiektów winiarskich. Zaprezentujmy je razem.
Higiena, połową zdrowia!
Niezależnie od tego, czy jesteś małym, czy dużym producentem wina, czystość obszaru produkcji przed sezonem jest podstawą.
Skuteczna sanityzacja, tj. czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń, sprzętu i narzędzi roboczych w winiarni, jest jednym z najważniejszych sposobów zapewnienia higieny i zdrowotności wina.

Jeśli chodzi o dezynfekcję pomieszczeń, warto zacząć od podłogi. Aby usunąć z podłogi wszelkie zabrudzenia i ewentualne osady brudu, stosujemy Topaz MD3. Jest to środek pieniący,
który można stosować również na płytkach. Jeśli nie chcemy używać środka pieniącego, możemy zdecydować się na Topax 66, który w przeciwieństwie do Topaz MD3 nie pieni się i zawiera chlor.

Brud, kurz i pajęczyny z z młynków i pras można usunąć za pomocą Aseptosupra. Dzięki zawartości podchlorynu sodu produkt ten ma bardzo dobre działanie czyszczące i dezynfekujące.
Jeśli zabraknie ci wina w środku sezonu i zdecydujesz się na ponowne butelkowanie, możesz polegać na MIP SMX do czyszczenia, który niezawodnie działa na osady tłuszczowe i białkowe z beczek lub świec filtracyjnych.

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii z węży i rur, niezawodny, wysoce kwaśny Horolith FL jest używany do usuwania wszelkich zanieczyszczeń z rur. 

Jeśli chcesz mieć stuprocentową pewność, że pozbędziesz się wszystkich bakterii z nalewarki, zbiorników i systemów rurowych, powinieneś użyć środka dezynfekującego Oxypak S, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą być obecne na ich powierzchniach.
Problem kamienia, który najczęściej występuje w rurach, kranach lub na zaworach, można rozwiązać za pomocą Topaz AC3, który jest przeznaczony do codziennego użytku.

Czystość i higiena środowiska w obszarze produkcji jest ważna, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób i ewentualnych wad wina. Dlatego należy kłaść duży nacisk na czystość i sterylność w winiarni.

Pomogą w tym produkty Ecolab, które są dostarczane w pakietach zarówno dla małych, jak i dużych winiarni.

Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się specjalistą ds. rynku polskiego Milan Hošek.  

Milan Hošek

Specjalista ds. rynku polskiego
+420 608 094 990 hosek%at%vinarskyraj.cz