Studium przypadku

Wyposażenie Winnicy Anna

Klient

Winnica Anna

Problem

Przetwarzanie dwóch surowców

Realizacja

2021

Wprowadzenie do historii

Sprawdź wywiad z Dariuszem Przerwą z Winnicy Anna, gdzie dodaliśmy technologię „na miarę”.

Wprowadzenie do historii






 
W 2021 roku wyposażyliśmy jedną z polskich winnic w nowe technologie. Właściciel D.P. z winnicy W.A. specjalizuje się przede wszystkim w produkcji cydrów jabłkowych. W 2014 roku postanowił jednak rozszerzyć swoją działalność o produkcję wina. Potrzebował więc maszyn, które zapewnią wysokiej jakości przetwarzanie obu surowców – jabłek i winogron.



 

Gdzie był pies pogrzebany?





Zadanie

Kompletny pakiet usług winiarskich. To było zadanie od Pana D.P. Nie dostarczaliśmy do winnicy W.A. tylko nowe technologie. Pakiet VR-u obejmował również porady enologiczne, których celem było sprawienie, by winnica produkowała świeże i aromatyczne wina. W ten sposób zapewniliśmy wszystko, od przetworzenia surowca do butelkowania. Winiarnia W.A. dzięki temu może pochwalić się wyjątkowymi winami, które cieszą się popularnością na polskim rynku.

Jak do tego podeszliśmy?

 


1. Wyposażyliśmy winnicę w najnowocześniejsze technologie, które oszczędziły D.P. manualnej pracy dwóch osób, ponieważ obsługa maszyny nie wymaga wiele wysiłku.

2. Efektem jest jakościowy moszcz, który nie ulega utlenieniu, co wpływa na aromat, kolor i jakość wina.

 

Dodano następujące technologie:

  • Zamknięta prasa Škrlj PST10
  • Młynkoodszypułkowarka Mori Luigi R30
  • Pompa do zacieru Zambelli T180/ICDR
  • Pompa Zambelli T40 
 

A wynik?

5% - 10% więcej moszczu
Poprawa jakości otrzymywanej miazgi
Mniej uszkodzone szypułki
Oszczędność kosztów płac

Jakie technologie wybraliśmy dla winnicy i jaka jest ich wartość?

Doradzimy winiarzom w każdej sytuacji!

Milan Hošek

Specjalista ds. rynku polskiego
+420 608 094 990 hosek%at%vinarskyraj.cz